Kesintisiz Güç Kaynağı Nedir?
Kesintisiz güç kaynağı (UPS), elektrik enerjisi ile beslenen bir sistemi şebekede meydana gelen veya meydana gelen düşme, dalgalanma, ani değişiklik, harmonik gibi voltaj dalgalanmalarından korur ve elektrik kesintileri sırasında enerji üreterek sistemi korur. Kesintisiz bir güç kaynağının, elektrik enerjisiyle beslenen sistemlere kıyasla iki görevi vardır.
Birincisi, sistemi olumsuz ağ koşullarından korumaktır. İkincisi ise, sistemde depolanan enerjinin bir elektrik kesintisi sırasında belirli bir süre sisteme aktarılması ve kullanıcıya sistemin acil durum işlemlerini tamamlaması için zaman verilmesidir. Başka bir deyişle, elektrik sistemine güç vererek ve şebekedeki anormal durumları düzelterek sisteme temiz, kaliteli enerji sağlayan bir cihazdır.
Endüstriyel tesislerdeki elektrik yüklerinin çoğunluğunu elektrik motorları oluşturmaktadır. Elektrik motoru çalışmayı durdurursa fabrika üretimi durdurabilir. Ayrıca bilgisayar sistemleri, tıbbi ekipman, iletişim sistemleri, kontrol ve alarm sistemleri, aydınlatma sistemleri gibi kritik elektrik tüketicileri korunmalı ve yedek enerji sağlamalıdır. Bu tür yükler kritik yüklerdir.
Ülkemizde çok sık olmamakla birlikte elektrik kesintileri yaşanabilmektedir. Bu gibi durumlarda hem elektrik sistemini korumak hem de yedek güç sağlamak gerekir. Kesintisiz güç kaynakları ve jeneratörler çoğu zaman karıştırılmaktadır.
Endüstriyel tesislerde veya özel şirketlerde elektrik kesintisi olduğunda sisteme enerji sağlamak için jeneratörler devreye girer. Ancak, gücü kapattıktan sonra jeneratörü açmak zaman alır. Bu süre kısa veya uzun olabilir. Kesintisiz bir güç kaynağının devreye girdiği yer burasıdır. Bu süre boyunca kesintisiz güç kaynağı sisteminize güç sağlayacak, sisteminizde acil işler yapacak veya bilgisayarınızdaki önemli dosyaları koruyacaktır.
Kesintisiz bir güç kaynağı, elektrik sistemine sürekli enerji sağlamaz. Uzun vadeli bir enerji arzı isteniyorsa hem ilk yatırım hem de işletme maliyetleri ekonomik değildir. Teknoloji ilerledikçe, elektrik enerjisine olan bağımlılığımız da artıyor. Bu nedenle, elektrik kesintilerine tolerans göstermekte zorluk çekiliyor.
Özellikle bazı kritik kritik cihazlar ağlarda oluşabilecek çok kısa süreli arızalara dahi maruz kalmaktadır. Hastaneler, havaalanları, iletişim merkezleri vb. Böyle bir yerde elektrik kesintisi kabul edilemez. Ayrıca endüstriyel tesislerdeki enerji kayıpları malzeme ve işçilik kayıplarını artırmaktadır. Bu durumdan zarar görülmemesi için kritik yüklere kesintisiz güç kaynağı (UPS) ile güç sağlanmalıdır.