İP NEDİR?
Günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız bir internet kavramı olan IP ifadesi internet protokolü anlamını taşımaktadır.
İP ADRESİ NEDİR?
IP adresi en basit ifadeyle internete bağlanabildiğiniz herhangi bir cihazın kimlik numarasıdır. İnternet ortamında cihazların birbirleriyle iletişim kurabilmek için ihtiyaç duydukları en temel protokoldür. İnternet üzerinden ulaşabildiğimiz her şeyin ve internete ulaşabildiğimiz her cihazın bir İP adresi vardır. Cihazlarımızın İP adresi olduğu gibi ağ sağlayıcılarımızın da İP adresi vardır. İP adresleri noktalarla ayrılmış sayı dizileridir. İP adresiniz 0.0.0.0 ve 255.255.255.255 aralığında olabilir bu da yaklaşık olarak üç milyar dört yüz milyon farklı İP adresi anlamına gelmektedir. Bu sisteme ipV4 adı verilmektedir. İP adresinin ilk kullanıldığı yıllar (1983) için yeterli görünen bu sayı günümüz için yetersiz kalmaktadır. Bunun üzerine protokol güncellenmiş ve ipV6 ortaya çıkmıştır. İpV6 daha karmaşık bir yapıya sahip olup 8 bölümden meydana gelmektedir. İpV4 ile arasındaki temel fark üretilen İP adresi sayısıdır. İpV6 ile İP adresi üretilirken sekiz adet alan kullanılır ve her alanın içeresine sıfır ile dokuz arasında bir rakam A ile F arasındaki harflerden biri gelebilir. (Örneğin: 249A:98F:5146:65EA:12BC:392F:FC28:FDB1). Bu sayede temel olarak uzun vadede rahatlıkla yetebilecek İP adresi sayısına ulaşılmıştır. Sayısal olarak ifadesi fazla uzun olacağından en basit haliyle 2128 olarak ifade edilebilir. Kısacası günlük hayatta ulaşabildiğiniz sitelere İP adreslerini kullanarak da ulaşabilirsiniz ancak bu sayı dizinlerini akılda tutmak zor olduğundan internet üzerinde bunları isimlendirerek işleri basitleştiriyoruz. Örneğin internet tarayıcınıza Abaküs Yazılım yazıp arattınız ve çıkan internet sitesine giriş yaptınız ve arama sonucuna ulaştınız. Aynı sonuca ulaşmanın bir farklı yolu ise girmek istediğiniz sitenin İP adresini arama çubuğunuza girmek. İnternet sitelerinin stabil İP adresleri varken biz kullanıcılar için bu çoğunlukla geçerli değildir. Evimizde sahip olduğumuz İP adresimizi dışarıya ya da seyahate giderken yanımızda götürmeyiz. Mevcut olarak internete bağlandığımız ağ sağlayıcıda geçici bir İP adresi ediniriz ve bu süreç boyunca bu İP adresini kullanırız. Dolayısıyla birden çok İP adresi türüne sahibiz. Peki bu İP adresi türleri nelerdir?
İP ADRESİ TÜRLERİ
Birden çok İP adresi türü bulunmaktadır. Bunlardan bazıları:
İP ADRESİ ÖĞRENME
İP adresi hakkında bu kadar bilgiye sahip olduktan kendi İP adresinizi öğrenmek istemeniz mümkün. İP adresim nedir İP adresimi nasıl öğrenirim gibi soruları soruyor olabilirsiniz. İP adresinizi öğrenmenizin birçok yolu mevcut. Ayrıca İP adresinizi öğrenme şekliniz işletim sistemleri arasında farklılık göstermekte.
Windows`ta İP Adresi Öğrenme
Öncelikle komut istemi açılır. Komut istemine ulaşmak için ‘Win + R’ klavye kısayolunu kullanabilir ya da komut istemi yazarak aratabilirsiniz.
Açılan pencereye ‘’cdm’’ komutu girilir
Açılan kutucuğa “ipconfig” yazılır
Bunun sonucunda Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda İP adresinize ulaşmış olursunuz.
MAC`TE İP Adresi Öğrenme
Sistem tercihlerine gidilir.
Ağ seçilir. Ardından burada İP adresinizi görüntüleyebilirsiniz.
IOS`TA İP Adresi Öğrenme
Ayarlara gidilir.
Wi-Fi seçilir.
Bağlı olduğunuz ağın yanındaki daire içerisindeki ‘’i’’ sembolüne tıklanır.
DHCP sekmesinin altında İP adresinizi görüntüleyebilirsiniz.
Android`de İP Adresi Öğrenme
Ayarlara girilir.
Kablosuz ve Ağlar sekmesine tıklanır.
Şu Anda Kullanmakta Olduğunuz Ağ seçilir.
Buradan diğer ağ bilgileri ve İP adresinizi görüntüleyebilirsiniz.
İnternet Üzerinden İP Adresi Öğrenme
Arama motorunuza girip ‘’İP adresim ne’’ ‘’İP adresi öğrenme’’ ‘’İP sorgu’’ gibi aramalar yaparak çeşitli sitelere ulaşabilir ve bu sitelerden İP adresinizi görüntüleyebilirsiniz.
İP ADRESİ DEĞİŞTİRME
İP adresinizi değiştirmenin birden çok yolu vardır. Hatta bu yöntemlerden bazılarını farkında olmadan da kullanırız. Bunlardan ilk akla geleni ve en yaygın olanı ise VPN kullanmaktır. VPN kelimesinin Türkçe karşılığı sanal özel ağ olarak karşımıza çıkar. Peki bu sanal özel ağ nedir ve nasıl kullanılır?
SANAL ÖZEL AĞ (VPN) NEDİR?
VPN hizmeti kısaca, bağlantınızı şifreleyerek size sanal bir konum sağlar. Bu konumu siz kendiniz seçebilir ya da VPN sağlayıcınızın size atadığı konumu kullanabilirsiniz. İnternet ağına bağlandığınız andan itibaren mevcut konumunuz değil sanal konumunuz devreye girmektedir. VPN hizmetinin iki farklı kullanım yolu mevcuttur. İlk yöntem olarak bir VPN sağlayıcısı edinmek karşımıza çıkar. VPN sağlayıcısı edindikten sonra sağlayıcının uygulamasını cihazınıza kurarak işleme başlayabilirsiniz. Uygulamayı cihazınıza kurduktan sonra kendinize uygulama üzerinden bir sanal konum seçip rahatlıkla VPN hizmeti kullanabilirsiniz. İkinci yöntem olarak ise bilgisayarınız üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için takip etmeniz gereken aşamalar aşağıda mevcuttur.
• Bilgisayar Üzerinden İP Adresi Değiştirme
Sırası ile izlemeniz gereken aşamalar şunlardır:
1) Cihazınızın arama kısmına çalıştır yazınız ve çalıştır adlı uygulamayı açınız.
2) Çalıştır adlı uygulamaya ‘’cmd’’ yazınız Enter`a basınız. Bunun ardından komut istemi penceresi karşınıza gelecektir.
3) Komut istemi penceresine ipconfig / renew yazınız, Enter`a basınız. Bir süre bekleyiniz. Bu işlem sonucunda bilgisayarınıza yeni bir İP adresi atanacaktır.
İP ADRESİ DEĞİŞİKLİĞİ GEREKLİ Mİ?
‘’İP adresimi neden değiştirmeliyim?’’ ‘’İP adresim üzerinden bana ulaşabilirler mi?’’ Gibi sorular sıkça sorulmaktadır. İP adresiniz sizin konumunuzu belirli bir alana kadar gösterse de açık adresinize İP adresiniz üzerinde ulaşılması oldukça güçtür. Bu yüzden İP adresiniz konusunda endişe etmeniz gereken durumların içerisinde açık adresiniz yer almamaktadır. Peki İP adresinizi değiştirmenin size ne gibi faydaları vardır. Öncelikle yazının genel hatlarında belirttiğimiz gibi coğrafi konumunuzu gizler. Böylece internetteki tehlikelere karşı bazı önlemler almış olursunuz. Ayrıca İP adresiniz üzerinden kişisel internet trafiğiniz de gözlenebilmektedir. VPN kullanımı ise bunun önüne geçebilir.