SERVER NEDİR?
Türkçe olarak sunucu diye adlandırdığımız server istemcilerin yani kullanıcıların kullandığı kaynakların ve servislerin sağlandığı bilgisayar birimidir. Server dediğimiz zaman gözümüzde bir görüntü canlanmasa da serverlar yapı itibariyle bilgisayara benzer. Donanımsal olarak bilgisayar bileşenleriyle aynı parçalar bulundurur. Ayrıca serverlar durmaksızın ve daima yüksek performansta çalıştığı için bildiğimiz bilgisayarlardan oldukça güçlüdür.
SERVER NE İŞE YARAR?
Serverlar bizim ulaşabildiğimiz bütün servislerin temeli olarak adlandırılabilir. Serverlar olmasa bugünkü internet kullanımından söz edemezdik. Serverlar bu denli önemli olduğu için özel alanlarda muhafaza edilir. Bu alanların yüksek hızlarda kesintisiz internet bağlantısının olması, kesintisiz elektrik bağlantısının olması, kesinti durumunda devreye girecek jeneratörlerin bulunması ve üst düzey soğutma sistemlerine sahip olması elzemdir. Serverlar yaptıkları işlere göre farklı adlandırılabilirler.
SERVER ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
- Dosya Serverları
- DHCF Serverları
- Web Serverları
-Proxy Serverları
- DNS Serverları
- Posta Serverları
- Aktif Dizin Serverları
- Veri Tabanı Serverları
SERVERLAR NASIL ÇALIŞIR?
Bir kullanıcı bir server üzerinden bir işlem gerçekleştirdiğinde ağ üzerinden o servera bir istek gönderir. Server isteğe yanıt verir. Bu çalışma prensibi kullanıcı ve server arasında gerçekleşen istek – yanıt modelidir. Örneğin siz Abaküs Yazılımın internet sitesine ulaşmak için tarayıcınızı kullandığınızda siteyi barındıran server ile iletişime geçmiş olursunuz.
SERVER DONANIM TÜRLERİ
Donanım türüne göre 2 farklı server mevcuttur. Genelde basit seviye sunucuların donanımları günlük hayatımızdakiyle aynıdır. Bu basit sağlayıcılarda kule tipi server kullanılmaktadır. Bu form elektrik konusunda tasarruflu bir yapıya sahiptir soğutma sistemlerine duyduğu ihtiyaç düşüktür. Eğer server çok alan kısıtlı iste soğutmanın da daha kolay olabilmesi adına yatay server tercih edilebilir. Bu makineler durmaksızın çalışmak üzerine dizayn edildiği için daha çok enerji harcarlar bu yüzden kaliteli soğutma sistemlerini kullanılması önemlidir.
BULUT SERVER NEDİR?
Bulut serverların en büyük özelliği fiziksel değil sanal olmasıdır. Bilgiler internet üzerinde bir servis sağlayıcı tarafından depolanır ve kullanıcılara sunulur. Böylelikle fiziki olarak ekstra bir donanım ihtiyacı duymadan bulut serverlar ihtiyaçları giderebilmektedir. Bulut sunucularının fiziksel herhangi bir parçasının olmaması başkalarının aşırı kullanımı durumunda sizi olumsuz etkilemez. Fiziksel sunucuların sahip olabileceği donanımsal problemlerden uzak oldukları için oldukça hızlıdırlar. Maaliyet olarak da fiziksel serverlara göre daha uygun maliyetlidir.
Tüm bu sayılanın dışında daha oldukça fazla server çeşidi bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak oyun serverları verilebilir.