ArabicEnglishTurkish

Veritabanı Nedir

Veritabanı Nedir
Veritabanı Nedir
Veritabanı Nedir
Veritabanı Nedir
Kategori: Genel Bilgiler

Veri Tabanı Nedir?

Veri tabanı (database) temel olarak bilgi depolama yöntemidir. Adına göre kategorize ettiğiniz klasörler, bir klasörde topladığınız dosyalar, bilgisayarınızda sakladığınız filmler veya müzikler, oyun dosyaları veya şirket muhasebe verileri, çalışanlara ilişkin bilgiler veya web sitesi verileri gibi tüm kayıtlar geniş anlamda bir veri tabanı oluşturmaktadır.

Dijital verilerin boyutu arttıkça, sıralama veya arama işlemi daha zor hale gelir. Böylece veri tabanı yönetim yazılımı sayesinde saklanacak bilgiler belirli kurallara göre kayıt altına alınmaktadır. Kayıt sonrası arama, silme, değiştirme gibi tüm işlemler bu yazılım tarafından yapılmaktadır. Teknik anlamda birbiriyle ilişkili olarak tasarlanmış veri tabanları, kurumsal yapının verilerini işler.

Veri merkezinin temelini oluşturan veri tabanı, içerdiği verilerle değer kazanır. Bu değer etkin kullanıldığında daha yüksek bir seviyeye çıkar. Kişisel olarak kullandığınız bilgisayardaki bir Excel tablosu, basit bir veri tabanı görevini yerine getirirken, büyük bir şirketin tüm verilerini depolayan bir sunucu, gelişmiş veri tabanıdır.

Veri tabanı programları, makine dili ile kullanıcılar arasında çalışır ve kullanım kolaylığı ve güvenlik için tüm verileri yönetir. Veri tabanı yönetimine sahip veri kaybı önleme programları, kamu ve özel hizmetlerin sürekli ve hızlı bir şekilde sunulmasını sağlar.

Bir veri tabanını yönetmek için öncelikle gerçek verilerin doğru bir şekilde elde edilmesi gerekir. Sistemin faydalı ve doğru sonuçlar üretebilmesi, bu verilerin zamanında ve eksiksiz olarak kaydedilmesine bağlıdır. İkinci bir temel sorun veri yedeklemedir. Dikkatlice sınıflandırılmış verileri eşzamanlı ve sürekli olarak yedeklemek önemlidir. Profesyonel tasarım sayesinde belirli bir kurala göre sınıflandırılmış veriler arasında daha kolay sorgulama yapılır. Hedef verilere hızlı bir şekilde ulaşmak hizmet kalitesini de artırır. Yedeklemelerle oluşabilecek felaket durumlarına karşı hazırlanan veri tabanı, kesintisiz bir hizmet kaynağı haline gelir.

Veri tabanı; veri oluşturma, güncelleme ve yönetme gibi işlemleri gerçekleştirir. Sistem seçeneğinin ihtiyaca göre seçilmesi gerekmektedir. Veri tabanının kullanılacağı kuruluşun büyüklüğü, yazılımın maliyeti, ek lisans gerektirip gerektirmediği, kullanacağı işletim sisteminin türü gibi birçok faktörün dikkate alınması gerekir. Ek olarak, yazılımın ayrıntılı özellikleri ve yetenekleri de dikkatlice düşünülmelidir.

Abaküs Yazılım
Abaküs Yazılım