MySQL Nedir?
MySQL, Oracle tarafından geliştirilmeye devam edilen açık kaynaklı bir veri tabanı yönetim sistemidir. İngilizce olarak terimi; Relational Database Management System (RDBMS) şeklindedir. SQL (Structured Query Language) bir yazılım dilidir ve veri tabanları ile etkileşim için kullanılır.
MySQL adındaki “My”, kurucunun kızından türetilmiştir ve SQL, bahsettiğimiz gibi bu sistemde kullanılan yazılım dilidir. MySQL iki dilli bir yazılımdır. Genellikle ücretsiz olarak erişebileceğiniz bu sistemin diğer gelişmiş özelliklerini kullanmak isterseniz ücretli sürümlerini satın alabilirsiniz.
Linux, Unix ve Windows gibi çeşitli platformlarda kullanılabilen bu veri tabanı yönetim sistemi, en yüksek ve verimli performansını Linux platformunda göstermektedir. Veri tabanı, kullanımı ve alınması kolay olacak şekilde tasarlanmış bir veri topluluğudur.
MySQL de bu verileri sizin için depolayabilen ve yönetebilen en popüler veri tabanı sistemlerinden biridir. Herhangi bir programlama dilini kullanabileceğiniz bu sistemde PHP ön plandadır. MySQL için iki temel kavram vardır. Bu ilişkisel bir veri tabanı ve istemci-sunucu modelidir. Bu iki kavram MySQL sisteminin nasıl çalıştığını göstermektedir.
Günümüzde veri tabanları birçok işlem için kullanılmaktadır. MySQL, bu verileri saklayabileceğiniz, üzerinde değişiklik yapabileceğiniz ve veriler arasında ilişki kurarak kullanabileceğiniz bir veri tabanı yönetim sistemidir. SQL programlama dilini kullanarak, veri tabanı sunucuya sorgular gönderir ve sunucu bu sorguları yürütür. MySQL, blog sitelerine ek olarak sosyal ağ sitelerinde, forumlarda, alışveriş sitelerinde ve daha fazlasında da kullanılmaktadır. Veri tabanı gerektiren her türlü uygulama ve platformda kullanılabilen bu yazılım, ağırlıklı olarak web sunucularında kullanılmaktadır.
Bir veri tabanında veri depolamak söz konusu olduğunda birçok yaklaşım kullanılabilir. MySQL ayrıca ilişkisel veri tabanlarını tercih eder. İlişkisel bir veri tabanında verileriniz, büyük genel amaçlı depolama birimlerine atılmak yerine, tablolar adı verilen birçok ayrı depolama birimine bölünür.