Yapay Zeka Nedir?
Yapay zeka, makinelerin akıl yürütme, öğrenme, planlama ve yaratma gibi insan becerilerini gerçekleştirme yeteneğidir. Mühendislik sistemlerinin çevrelerini algılamasına, algıladıklarını yönetmesine, sorunları çözmesine ve belirli bir hedefe ulaşmak için hareket etmesine olanak tanır. Bilgisayar, kamera gibi kendi sensörleri tarafından hazırlanan veya toplanan verileri alır, işler ve bunlara yanıt verir. Yapay zeka sistemleri, önceki eylemlerin etkisini analiz ederek ve kendine has hareket ederek davranışlarını bir dereceye kadar ayarlayabilir.
Yapay zeka ile vericiler, ürünlerinin ve hizmetlerinin yapay zekayı nasıl kullandığını tanıtmaya çalışıyor. Genellikle yapay zeka dedikleri şey, makine öğrenimi gibi yapay zekanın yalnızca bir bileşenidir. Yapay zeka, makine öğrenimi algoritmaları yazmak ve eğitmek için özel donanım ve yazılım olanakları gerektirir. Hiçbir programlama dili yapay zeka ile eş anlamlı değildir, ancak Python, R ve Java dahil olmak üzere birçok popüler dil vardır.
Genel olarak, yapay zeka sistemleri büyük miktarlarda etiketlenmiş eğitim verisi alarak, korelasyonları ve kalıpları bulmak için verileri analiz ederek ve bu kalıpları gelecekteki durumlar hakkında tahminlerde bulunmak için kullanarak çalışır. Bu şekilde, metin sohbet formlarına güç veren bir sohbet robotu, insanlarla gerçek konuşmalar yapmayı öğrenebilir veya bir görüntü tanıma motoru, milyonlarca örneği inceleyerek görüntülerdeki nesneleri tanımlamayı öğrenebilir.
Yapay zeka programlama üç bilişsel beceriye odaklanır: öğrenme, akıl yürütme ve kendini düzeltme. Yapay zeka önemlidir çünkü işletmelere operasyonları hakkında daha önce farkında olmayabilecekleri içgörüler sağlayabilir ve bazı durumlarda daha iyi performans gösterebilir. Özellikle, ilgili alanların doğru doldurulduğundan emin olmak için büyük miktarda yasal belgeyi taramak gibi ayrıntılı ve tekrarlayan görevler söz konusu olduğunda, yapay zeka araçları genellikle işi hızlı bir şekilde ve nispeten daha az hatayla halleder.
Günümüzün en büyük ve en başarılı şirketleri, operasyonlarını geliştirmek ve rakiplerine karşı üstünlük sağlamak için zaten yapay zekayı kullanıyor. Yapay zekaya verilebilecek örnekler şunlardır: otomasyon, makine öğrenimi, makine vizyonu (makine görme yeteneği), doğal dil işleme (NLP), robotik, sürücü olmadan kendiliğinden gidebilen otomobiller. Yapay zeka uygulamalarına göre sağlık, iş, eğitim, finans, hukuk, üretim, bankacılık, ulaşım ve güvenlik dünyasında sıklıkla kullanılmaktadır.