ArabicEnglishTurkish

3G-4G-5G nedir

3G-4G-5G nedir
3G-4G-5G nedir
3G-4G-5G nedir
3G-4G-5G nedir
Kategori: Genel Bilgiler

3G- 4G- 5G Nedir?

GSM teknolojisinin zaman içindeki evrimine ve gelişmesine 1G, 2G, 3G, 4G, 5G denir. Burada G; generation (nesil) anlamına gelir. Her nesil, bir önceki nesle göre önemli yenilik ve değişimi beraberinde getirirken sistematiği daha hızlı ve yeni uygulamalara kapı açan bir durum oluşturuyor.

-    3G
3G, akıllı telefonları daha popüler hâle getirdi ve ses verilerinin ve görüntülerin iletilmesini sağladı. İlk görüntülü konuşma 3G teknolojisi ile mümkün oldu. Web tarayıcıları, İnternet tabanlı oyun uygulamaları ve akıllı telefon uygulamaları kullanılırken yaşanan hız sıkıntısını çözmek için yeni adımlar atıldı. 3G teknolojisine eklenen HSPA özelliğine önce 3.5G adı verildi ve hızı 14Mbps kadar arttı. Ardından HSPA+ teknolojisine 3.75G adı verildi ve hızı 168Mbps’ye yükseldi.

-    4G
4G mobil ve sabit alıcıların yüksek hızlarda veri alışverişi yapmasına izin veren geçen yılların yeni nesil teknolojilerinden biridir. Tamamen IP tabanlı bu sistem, Wimax teknolojisinin bir devamıdır. LTE teknolojisi ile birlikte MIMO teknolojisini kullanılır kıldı ve LTE+ teknolojisi ile birlikte 4.5G olarak adlandırıldı. Veri aktarım hızları, sabit alıcılar için 1 Gbit/sn’ye ve mobil alıcılar için 100 Mbit/sn’ye kadardır. 4G, farklı teknolojiler arasında sorunsuz bir şekilde geçiş yapma, mobil multimedya görüntüleme ve geniş kapsama alanlarında düşük enerji tüketimi ile yüksek kaliteli bağlantı sağlama ile karakterize edilir. Bu özellikler, sorunsuz HD video aktarımına, HD görüntülü sohbete, HD ve 3D oyun uygulamalarına ve inanılmaz hızlı dosya aktarımlarına olanak tanır.

-    5G
Daha hızlı veri iletimi ve daha düşük gecikme süresi ihtiyacı nedeniyle yeni araştırmalar 5G olarak adlandırıyor. Yüksek veri akışlarını iyileştirmek için daha yüksek frekans spektrumu kullanan 5G teknolojisinin, Amerika Birleşik Devletleri gibi bazı ülkelerdeki kullanıcılar için bu yılın sonuna doğru faaliyete geçmesi bekleniyor. Geçişin 2020 yılına kadar tüm dünyada ve ülkemizde gerçekleşebileceği belirtiliyor. İyileştirme ve geliştirmelerden bazıları: Nesnelerin İnterneti teknolojisinin gerektirdiği yüksek hızlı veri iletimi ve bulut sistemleri kullanan akıllı arabalar gibi mobil sistemlerin gerektirdiği düşük gecikmeli iletimde iyileştirmeler, düşük güç tüketimi, IoT nesnelerinin müdahale olmadan aylarca veya yıllarca çalışmasına izin veren temel özelliklerden biri olacaktır. 5G’nin dronlar, Nesnelerin İnterneti ve sanal gerçeklik gibi teknolojiler için kablosuz veri iletim altyapısına güç sağladığı söyleniyor. 5G, saniyede 20 Gigabit veri aktarımda hıza sahip olması bekleniyor.

Abaküs Yazılım
Abaküs Yazılım