ArabicEnglishTurkish

DNS (Domain Name System) Nedir?

DNS (Domain Name System) Nedir?
DNS (Domain Name System) Nedir?
DNS (Domain Name System) Nedir?
DNS (Domain Name System) Nedir?
Kategori: İnternet Terimleri

DNS (Domain Name System) Nedir?
DNS, İnternet'teki web trafiğini yönlendiren, sunucu ve cihazların IP adreslerini alan ve kullanıcıların ağırlıklı olarak web tarayıcıları aracılığıyla ziyaret edebilecekleri alan adlarını (örneğin, www.example.com) bulan bir sistemdir. DNS, birçok IP adresi oluşturan büyük bir dizi sunucuya sahip merkezi olmayan bir veritabanıdır. Bu veritabanı, cihazların IP adreslerini bulmak ve benzersiz bir adlandırma sistemine sahip olan web sitelerine erişim sağlamak için kullanılır.
Örneğin, bir web trafiği yönlendiricisi, kullanıcının web sitesinin alan adını girerek DNS'e sorgu göndermesini sağlar. DNS, seçilen alan adını sunucunun IP adresine eşleyip, yönlendiriciye geri gönderir. Yönlendirici, IP adresi kullanarak web sitesi sunucusuna erişim sağlar ve kullanıcının taleplerini sunucuya aktarır. Bunun sonucunda kullanıcı, web sitesini ziyaret ederken kendi IP'sini gizli tutabilir.
DNS, temel olarak iki ana bölüme ayrılır: IP adresini alan istemci tarafı ve alan adlarını çözümleyen DNS sunucuları. DNS sunucuları, herhangi bir alan adı sorgusu aldığında, veri tabanındaki uygun IP adresini döndürür. DNS sunucuları genellikle hiyerarşik bir yapıda bulunurlar ve dört ana işlevi vardır: bölge anahtarlaması, ad çözümlemesi, önbellekleme ve güncelleştirme.
Burada bir örnek kod:
```
import socket
url = 'www.google.com'
ip_address = socket.gethostbyname(url)
print(ip_address)
```
Bu Python örneği, www.google.com adlı domainin IP adresini arar ve bulduktan sonra yazdırır. Bu işlemin gerçekleştirilmesi için, \"socket\" gibi bir Python modülü kullanılarak sorgu gönderilir.
DNS, modern internetin hayati bir parçasıdır ve hizmet kalitesi her zaman yüksek tutulmalıdır. Son kullanıcı açısından, iyi yapılandırılmış DNS sistemi, hızlı ve sorunsuz bir İnternet deneyimi sağlarken, işletmeler açısından, yüksek kullanılabilirlik ve iletişim görevlerinin etkin bir şekilde yerine getirilmesi için kritik bir gerekliliktir.

Abaküs Yazılım
Abaküs Yazılım