Herhangi bir web sitesine girip, sağ tıklayıp "kaynağı görüntüle" derseniz, ekranın sağ tarafında açılan bir pencerede, -izin verildiği kadarıyla- karşınıza bir kod sistemi çıkar. Bunlar HTML etiketleridir. Yani sizin görsel olarak gördüğünüz tüm sayfanın, yazıldığı işaretleme dilidir. Her sitenin iskeletinin oluşturulmasında temelde HTML kullanılır. Peki, tam olarak HTML nedir? Abaküs Yazılım olarak size bunu açıklayalım:
HTML, Hyper Text Markup Language söyleminin kısaltılmasıdır. HTML bir işaretleme dilidir ve bu işaretleme dili basitçe bize sayfada olabilecek resim, ses, metin, video içerikleri gibi içeriklerin sayfa içindeki yerleşimlerini sağlamayı, ziyaretçilerin bunu görmesini sağlar. Sayfada bulunan ögelerin her biri bir çeşit komuttur. HTML dili taglerden (etiket) oluşur. Bu komutlar belli bir kuralla bir araya geldiklerinde HTML sayfası, bu sayfalar bir araya geldiklerinde ise web sitesini oluşturur. Bu şekilde bir sayfayı kaydetmek isterseniz, içeriği bulunsun ya da bulunmasın bu dosya HTML dosyasıdır ve .htm ya da .html uzantısı ile kaydolur. İçeriği dolu olmadığında karşınıza bomboş bir sayfa gelebilir, yalnız tek bir HTML komutu girilse bile bu komutu açtığınızda tarayıcınızda eğer tarayıcınız destekliyorsa bir işlem görüntüleyebilirsiniz.
HTML 1980 yılında CERN laboratuvarı görevlisi Tim Berners-Lee tarafından CERN araştırmacılarının iletişim yolunu geliştirmek amacıyla oluşturulmuş. Aynı kişi 1 sene sonrasında WWW (World Wide Web) ile internetin temellerini ortaya koymuştur. İlk örneği ENQUİRE sonrasında 1989 yılında HTML1 ile gelişimine devam etmiş, farklı beta sürümlerinin geliştirilmesiyle 2008 yılında HTML5 e kadar sürdürülmüştür.