ArabicEnglishTurkish

Alan Adı - Domain - Nedir ?

Alan Adı - Domain - Nedir ?
Alan Adı - Domain - Nedir ?
Alan Adı - Domain - Nedir ?
Alan Adı - Domain - Nedir ?
Kategori: Genel Bilgiler

Alan Adı - Domain - Nedir ?

Girdiğimiz her web sitesinin sahip olduğu http veya güvenlikli haliyle https ile başlayan ve ".org" ".com ve ".net" gibi ifadelerle biten bir ismi vardır. Bir web sitesine erişmek için Chrome, Mozilla, Opera gibi tarayıcılarımıza yazdığımız isimdir. Bu sisteme "domain (alan adı)" denilir. Örneğin Abaküs Yazılım için kullanılan https://www.abakusyazilim.com.tr/ bir domaindir.

Yayınlanan her sitenin benzersiz, IP (Internet Protocol) adresi denilen bir numerik bir ismi vardır ve bu isimler 0 ila 225 arasında değişen ve aralarında noktalarla kombine edilen, web sitesinin kaynağı olan bilgisayarı tanıtan bir sistemdir ve eşi yoktur. Fakat gün içinde onlarca web sitesine girdiğimizi düşünürsek her bir siteyi kullanmak için onların IP adreslerini ezberlemek imkansızdır. Bu rehberinizdeki kişilerin telefon numaralarını ezberlemeye benzer. Domain, insanların web sitelerinin özgün isimlendirmeler aracılığıyla kolayca bulmalarını sağlar. Tarayıcılar ise bu adı IP ye dönüştürüp sizi kaynağına yani web sitesine yönlendirir. 

Domainin farklı işlevsel durumları için çeşitli şekillerde kullanımları vardır:

a) "TLD" yani üst düzey domainler,

b) "SLD" yani ikinci düzey domainler ve

c) Üçüncü düzey domainler.

TLD (Top Level Domain), yukarıda belirtildiği gibi .com .net gibi, sağında yer alan ifadelerdir. Genel TLD, popüleritesi de yüksek olan .com, .org, .net gibi tescile açık domainlerdir. Sponsorlu TLD, özel kuruluşlarca desteklenen üst düzey domainlerdir. Ülke kodu Üst düzey domainler ise konum belirten üst düzey domainler olarak geçer ".tr" veya ".uk" gibi düşünebilirsiniz.

İkinci düzey domainler ise üst düzey domainlerden önce gelen marka ismi gibi özel ismin kullanıldığı alanlardır. Bu şekilde "abakusyazilim.com.tr" için bunu söyleyebiliriz.

Üçüncü düzey domainler ise blog siteleri gibi, özerk bir alanda çalışma yapmayı gerektiren yerlerde, domainin sol tarafında bulunan ifadedir. Örneğin; blogspot gibi bir site içerisinden oluşturduğunuz blogda domain adresiniz "abakusyazilim.blogspot.com..." gibi görünecektir. Buna subdomain de denir.

Ağda bulunan sayısız web sitesi vardır. Kendinize özel bir isim kiralayabilmeniz için domain sağlayıcılar mevcuttur. En az 1 yıl ila 10 yıl aralığında bir domaini kiralayabilirsiniz. Hosting hizmeti veren sağlayıcılar da size domain hizmeti verebilirler. Abaküs Yazılım size hosting hizmeti sağlamaktadır. Web sitenizi adlandırmanız için bir domain kiralamanız ve aynı zamanda aldığınız hosting hizmetine (buna link eklenip hosting sayfasına yönlendirilebilir) yönlendirerek bunu yayınlamanız gerekir.

Abaküs Yazılım
Abaküs Yazılım