İnovasyon kelimesi Latince innovare (yenilik) kelimesinden gelmektedir. İnovasyon kelimesinin TDK sözlüğündeki karşılığı "yenileşim"dir. İnovasyon nedir sorusunun cevabı değer yaratma olgusuna dayanmaktadır. Bu temel başlangıç noktası, inovasyonun anlamını daha iyi anlamamızı sağlar.
Kısaca inovasyon, değer katan yeniliktir. Değer yaratma bölümünü özellikle vurgularsak; her yenilik veya buluş bir inovasyona dönüşemez. İnovasyon denilince insanların aklına hemen patent alma, üretme ve uygulaması zor fikirleri üretme süreci geliyor. İnovasyonun da bağımsız olarak birçok farklı türü ve uygulaması vardır.
İnovasyonun da kendi içerisinde çeşitleri vardır. İnovasyon nedir kavramını öğrendikten sonra inovasyonun kendi içerisindeki dallanmasına göz atmanız inovasyon nedir sorusunun yanıtını daha iyi kavramanız açısından önem arz etmektedir.
İnovasyonun türleri; ürün inovasyonu, pazarlama inovasyonu, hizmet inovasyonu, organizasyonel inovasyon ve iş modeli inovasyonu olarak 5 temel başlık altında birleşmektedir.
Ürün inovasyonu, mevcut bir ürünün bazı değişiklikler ve pratiklikler yoluyla yeniden piyasaya sürülmesidir. Yeni şeyler icat etmenin yanı sıra, mevcut ürünlerde değişiklik yapmakla ilgilidir.
Pazarlamada inovasyon nedir ve nasıl kullanılır: Yeni müşteriler çekerek pazar payımızı artırmak, mevcut ürün veya hizmetlerimizden memnuniyeti artırmak, mevcut müşteri memnuniyetini artırmak ve sürdürülebilir ticaret sağlamak amacıyla pazarlama stratejilerimiz için yapılan yenilikçi çalışmalardır.
Bir girişimci, kullanıcılara doğrudan veya geliştirerek yeni bir hizmet sunduğunda hizmet inovasyonundan yararlanmış olur. Bu hizmetler kullanıcılara birçok fayda sağlar ve birçok kişinin işini kolaylaştırır. Sadece kullanıcılar için değil, işletmeler için de faydalı olan hizmet inovasyonu, şirketin müşteri kazanarak rakiplerinin önüne geçmesini sağlıyor. Mobil bankacılık hizmet inovasyonuna örnek gösterilebilir.
Üretimin, yönetimin ve birçok alanın işleyişini düzenlemek, çalışmaları izlemek ve kontrol altında tutmak gereklidir. Bu sürece organizasyon denir. Organizasyon kavramının tanımını yaptığımıza göre organizasyonda inovasyon nedir sorusunu yanıtlayalım.
Yeni ve farklı çalışma yöntemlerine, mevcut yöntemlerin değiştirilmesine ve iyileştirilmesine organizasyonel inovasyon denir.
İş modeli, bir şirketin değer yaratma ve bu değeri müşterilerine sunma süreçlerini kapsayan kavramsal bir çerçevedir. Hangi şirketin sorunlarını kim, nasıl çözecek? Kimin, neyin, nasıl sağlanacağının ve nasıl para kazanılacağının şematik bir temsili olduğu söylenebilir. Şimdi ise iş modelinde inovasyon nedir sorusunu cevabıyla buluşturalım.
İş modeli inovasyonu, mevcut şirketlerden (temel olarak) farklı iş yapmanın yeni yollarını yaratmak veya işinizi müşterileriniz tarafından değer verilen ve daha fazla gelir elde edecek şekilde stratejik olarak çeşitlendirmek anlamına gelir.