ArabicEnglishTurkish

VR - Sanal Gerçeklik Teknolojisi Nedir

VR - Sanal Gerçeklik Teknolojisi Nedir
VR - Sanal Gerçeklik Teknolojisi Nedir
VR - Sanal Gerçeklik Teknolojisi Nedir
VR - Sanal Gerçeklik Teknolojisi Nedir
Kategori: Genel Bilgiler

VR- Sanal Gerçeklik Teknolojisi Nedir?

VR (Virtual Reality) sanal gerçeklik anlamına gelir. VR, bilgisayar simülasyonlu gerçeklik olarak da bilinen sürükleyici bir deneyimdir. Gerçek dünya ortamlarını yeniden yaratan veya kurgusal dünyalar yaratan sesler, görüntüler ve diğer duyumları oluşturmak için VR başlıklarını kullanan teknolojileri ifade eder. Sanal gerçeklik, kullanıcıyı tamamen sanal bir dünyaya sokmanın bir yoludur.

Sanal gerçeklik, bir bilgisayar tarafından oluşturulan üç boyutlu bir dünyadır. Ortam yapay olarak oluşturulmuşsa, kullanıcı gerçek dünyanın devre dışı bırakıldığına ikna olur. Sanal gerçeklikte 3D ortam, görmenin yanı sıra işitme ve hareket gibi diğer duyulardan da yararlanır. Sanal gerçeklik, bilgisayarları kullanarak gerçek hayatta olsun ya da olmasın, yaşam benzeri bir deneyim sağlamak için yerleri en azından 3 boyutlu olarak yeniden oluşturmak için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sanal gerçeklikte oluşturulan tanımlanmış alanlarda, öğretim, gözlem, test, eğlence ve terapötik faaliyetler ölçekte gerçekleştirilebilir. Sanal gerçeklik fikri aslında yeni bir fikir değildir. İlk uygulamalar 40-50 yıl öncesine dayanmaktadır. Ancak bir dizi teknik sorun onu kullanmamızı engelledi. 2010’lu yıllardan itibaren kullanılabilirlik düzeyine ancak yeni geliştirilen teknolojilerin sağlanmasıyla ulaşılabilmiştir.

Yeni ve gelişmekte olan teknolojide birçok kısaltma kullanılmaktadır. VR (Sanal Gerçeklik), AR (Artırılmış Gerçeklik) ve MR (Karma Gerçeklik) bu alanda en çok öne çıkan kavramlardır, ancak bazı kavramlar henüz tam olarak kurulmamıştır.

  • AR (Artırılmış Gerçeklik)

Ses, video, grafik veya GPS verileri gibi bilgisayar tarafından oluşturulan duyusal girdilerle artırılan (veya artırılan) gerçek dünya fiziksel ortamının doğrudan veya dolaylı canlı görüntüsü. AR, mevcut gerçekliğe bir tür somut cihaz ekler.

  • MR (Karma Gerçeklik)

Karma gerçeklik (hibrit gerçeklik olarak da adlandırılır), fiziksel ve dijital nesnelerin bir arada bulunduğu ve gerçek zamanlı olarak etkileşime girdiği yeni ortamlar ve görselleştirmeler yaratmak için gerçek ve sanal dünyaların harmanlanmasıdır. Bu, bildiğimiz şekliyle fiziksel dünyanın gerçekliği ile bir dereceye kadar etkileşime girebilmeleri için yeni görüntüleri gerçek uzaya yerleştirmek anlamına gelir. MR’ın önemli bir özelliği, sanal ve somut içeriğin gerçek zamanlı olarak birbirleriyle etkileşim kurma yeteneğidir.

Abaküs Yazılım
Abaküs Yazılım