Hack- Hacker Nedir?
Hack; bilgisayar korsanlığı, bilgisayar, akıllı telefon, tablet ve hatta tüm ağ gibi dijital bir cihazı tehlikeye atmaya çalışan herhangi bir faaliyettir. Hacking her zaman kötü niyetle yapılmadı, ancak günümüzde hack ve hackerların çoğu finansal kazanç, protesto, bilgi toplama (casusluk) veya sadece "eğlence" için siber suçlara atıfta bulunuyor.
Pek çok kişi “hacker” terimini, bilgisayar donanımını ve yazılımını orijinal geliştiricinin amaçlarının ötesinde kullanımlar için değiştirebilen, kendi kendini yetiştirmiş bir dahi veya kötü niyetli programcı anlamına gelir. Ancak bu dar bir bakış açısıdır ve birinin bilgisayar korsanlığına yönelmesinin sayısız nedenini kapsamaz.
Bilgisayar korsanlığı, doğası gereği tekniktir (kullanıcı etkileşimi gerektirmeyen saldırılarda kötü amaçlı yazılım biriktirmek). Bununla birlikte, bilgisayar korsanları, kullanıcıları kötü niyetli ekleri tıklamaları veya kişisel bilgiler sağlamaları için kandırmak için psikolojiyi de kullanabilir. Bu taktikler “sosyal mühendislik” olarak bilinir.
Örneğin, bilgisayar korsanları bilgi çalarak, sistemleri çökerterek ve kimlikleri çalarak, genellikle fidye toplamak için rehin alarak insanlara zarar verebilir. Genel olarak, bu yeteneği yasa dışı veya etik olmayan amaçlarla kullanan kişiler için de geçerlidir.
Aslında bilgisayar korsanlığı, bilgi işlem kamuoyuna, işletmelere ve hükümetlere yönelik kötü amaçlı yazılımların ve kötü niyetli siber saldırıların tümünü olmasa da arkasındaki faaliyetleri kapsayan bir şemsiye terim olarak tanımlanabilir.
Bir bilgisayar korsanı, bilgisayar sistemleri ve yazılımları hakkında derin bir anlayışa sahip olan ve bu bilgiyi bir şekilde bu teknolojiyi yıkmak için kullanan biriyse, siyah şapkalı bir bilgisayar korsanı, değerli bir şeyi veya başka kötü niyetli nedenlerle çalan kişidir. Bu nedenle, siyah şapkaları şu dört nedenden birine bağlamak mantıklıdır: hırsızlık, itibar, endüstriyel casusluk ve ulus devlet korsanlığı.
Beyaz şapka korsanları ise, siyah şapkalılar bilmeden kimlik hırsızlığı ve diğer siber suçların önlenebilmesi için güvenlik açıklarını bulmaya ve bir kuruluşun güvenlik sistemlerinin güvenliğini artırmaya çalışır.
Son olarak, yeteneklerini sistemlere ve ağlara izinsiz sızmak için kullanan gri şapka bulutları (siyah şapkalara benzer) vardır. Ancak, cezai zarar vermek yerine bulgularını hedef sahibine rapor edebilir ve güvenlik açığını cüzi bir ücret karşılığında düzeltmeyi teklif edebilirler.